Relat acte públic “La meva ciutat, la ciutat de tothom”

Posted on Updated on

Mistos_acteBadalona2El passat dimarts 12 de maig a la tarda a l’Ateneu de Sant Roc de Badalona vam organitzar un acte de la mà de la Plataforma Badalona som Totes i Tots, amb el que volíem posar al centre del debat de la campanya electoral el racisme com un dels reptes prioritaris a abordar des de pobles i ciutats.

A l’acte, que tenia una perspectiva de país, vam comptar amb la presència de Pilar Vallès de la Plataforma Badalona som Totes i Tots, l’Àngel Prat de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Mataró i en Mustaphà Saimi de la Plataforma Gironès Antiracista. Els companys i companyes de la Fundació TEB del Raval finalment no ens van poder acompanyar.

Amb aquestes intervencions vam poder donar veu a la realitat d’alguns municipis, fent balanç dels darrers quatre anys i compartint els reptes amb els que es troben en relació a la lluita contra el racisme i la cohesió social.

Comptàvem amb la presència de representants de diferents partits polítics. Tot i que havíem convidat a tots els grups parlamentaris, finalment van participar: Oriol Amorós (ERC), Xavier Bosch (CIU), David Companyon (EUiA), Sara Montesinos (CUP), Ferran Pedret (PSC) i Gabriela Poblet (ICV). Destacar que entre el públic hi havia persones que representaven diferents llistes municipals de Badalona.

La decisió de fer l’acte a de Badalona no va ser casualitat, responia a la voluntat d’assenyalar una ciutat a la que el govern municipal del PP ha convertit en un laboratori de pràctiques racistes. Va ser el discurs xenòfob i antiimigració el que va portar a Albiol a ser alcalde, i durant el seu mandat ha mantingut aquests posicionaments i ha dinamitat part de les polítiques socials de la ciutat. Val a dir també que moltes associacions, veïns i veïnes de Badalona no han deixat de treballar per denunciar les seves polítiques i per posar en valor el fet de que la ciutat sigui diversa.

En aquest sentit la intervenció de SOS Racisme Catalunya va voler destacar els següents aspectes: la normalització del discurs antiimigració i de l’incitació al racisme per aconseguir vots. Denunciant la irresponsabilitat de candidats i candidates i les pèssimes conseqüències per la convivència. Sense deixar d’alertar del perill que suposa l’existència de grups polítics clarament racistes i xenòfobs, va assenyalar com a principal amenaça l’assumpció d’aquests postulats per altres forces polítiques, de major representativitat i poder. També es va referir a la necessitat de canviar les regles del joc amb el dret a vot, com un element imprescindible per avançar cap a la igualtat de drets, però també com una eina més per acabar amb aquests discursos.

Des de la Plataforma Badalona som Totes i Tots a banda de fer referència a frases lamentables i accions de govern que han atemptat directament contra la convivència i la cohesió social a la ciutat; es va fer una petició clara i contundent: demanant el compromís a les forces polítiques que participaven a l’acte de que «passi el que passi, a partir del 24 de maig, els vostres partits polítics no faran alclade a Xavier Garcia Albiol».

La Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Mataró, va compartir amb l’auditori diferents inciatives que havien impulsat en els darrers anys per evitar que veïns i veïnes de la ciutat votessin candidatures racistes i xenòfoves. I va concloure amb una demanada, també als i les representants dels diferents partits polítics, « necessitem que sigueu agosarats a l’hora de governar per combatre el racisme i posar per davant la convivència». També va fer refrència a la necessitat de garantir el dret a vot per a tothom.

La intervenció de la Plataforma Gironès Antiracista es va centrar en una interessant reflexió sobre si el racisme és una qüestió de fons o si respon a aspectes de la conjuntura de cada moment. Sent conscient de que aquesta era una reflexió profunda, va insistir en la necessitat de fer-la, tant les institucions, com també la societat civil. Va finalitzar, també, amb una demanda explícita als partits polítics, demanant valentia.

Desprès de les intervencions des de la taula es van llençar 3 preguntes dirigides als partits polítics que formaven part de la Fila Zero:

  • Dret a vot: Sufragi actiu i passiu. La vostra formació està a favor de vincular el dret a vot a la residència i no a la nacionalitat? Com és la participació de les persones d’origen estranger als vostres partits? Posició a les llistes?
  • Legislar contra el racisme. Quines són les prioritats? Quines propostes preteneu desenvolupar?
  • Igualtat de Drets i Oportunitats i lluita contra l’exclusió. Quines són les prioritats? Quines propostes preteneu desenvolupar? Situacions a les que cal fer front: limitar o no facilitar el padró, la sanitat universal, prestacions socials,….

Les respostes en general van ser força ambigües, moltes no acabaven de respondre a les preguntes, o es quedaven en reflexions generalistes sense concretar. És cert que les preguntes que plantejàvem requerien poder profunditzar més. Però també vam detectar que es tracta de temes que no són tractats en dimensió a la importància que suposen. A dia d’avui és fonamental saber quines propostes tenen els partits que es presenten als diferents municipis en relació a la lluita contra el racisme, un repte clau per a les societats occidentals relacionat amb la cohesió social. Quin és el seu pla de treball per acabar amb la desigualtat i garantir drets i oportunitats, que són obstacles evidents per avançar en una societat igualitària i justa. O quin és el full de ruta per aconseguir que el dret a vot, a votar i a ser votat, que molts partits consideren imprescindible; estigui reconegut a tota la població.

No obstant això, creiem oportú destacar algunes frases que responien a les preguntes plantejades. Ferran Pedret (PSC) «la igualtat de drets i oportunitats és irrenunciable. Cal garantir un accés universal, independentment de la situació administrativa de les persones. Sara Montseinos (CUP) «les propostes racistes i xenòfobes han de ser silenciades a les institucions i denunciades al carrer» Gaby Poblet (ICV) « el full de ruta és Redistribució, Reconeixement i Representació».

El torn obert, com era d’esperar, es va centrar més en la situació local de Badalona. Comprovant que el repte que tenen com a ciutat a les properes eleccions és important. Vam poder comprovar que tot i algunes diferències, les formacions que van participar a l’acte (ERC, Guanyem Badalona i ICV) sembla que tenen clar que cal evitar que els propers 4 anys siguin com els anteriors.

L’acte va concloure amb un consens important: cal assenyalar quines són les propostes racistes i xenòfobes, vinguin d’on vinguin. Totes i tots estem d’acord en #NoVotisRacisme. Esperem que el proper 24 de maig no hi hagi regidors i regidores racistes a cap municipi de Catalunya. El meu poble, el poble de tothom. La meva ciutat, la ciutat de tothom.

Anuncis